042 – Frutti di mare, czyli oko w oko z langustą ;-)

Z okazji świąt należy się coś bardziej gastronomicznego… z taką myślą przeszukiwaliśmy nasze archiwa i chyba znaleźliśmy coś niezłego, przynajmniej w sensie tematycznym. A konkretnie: langustę ;-).

Niewykluczone, że jest to langusta zwyczajna, ale głowy nie damy. Upolowaliśmy ją na Karaibach i wierzcie mi na słowo, jest ich tam od zatrzęsienia. Tak wygląda kryjówka langusty:

Zdjęcia wykonane zostały pod wodą, prostym kompaktem cyfrowym z dodatkową lampą błyskową, która jednak tutaj nie spełniła należycie swojej roli.

Langusty są naprawdę niezwykłymi stworzeniami, całkowicie niegroźnymi (dałem się jej odrobinę „pociachać”, tak dla picu) i raczej to one są zagrożone z racji na przesmaczne mięso. Langusta to jeden z licznych przysmaków kubańskiej kuchni. Teoretycznie, ich odłów jest całkowicie kontrolowany przez państwo, ale Kuba to szczególny twór państwopodobny – tam wszystko dzieje się trochę na opak.

Nazwa gatunkowa: Langusta (Palinurus sp.)

Data wykonania zdjęć: 7 – 12 – 2007

Rodzina: Langustowate (Palinuridae)

Rząd / podrząd: dziesięcionogi (Decapoda)

Gromada: pancerzowce

Typ / podtyp: stawonogi

Królestwo: zwierzęta

Advertisements

9 thoughts on “042 – Frutti di mare, czyli oko w oko z langustą ;-)

  1. Onibe, jesteś omnibusem… Istny człowiek orkiestra: na lądzie, w powietrzu i wodzie. Nikt i nic się nie ukryje przed twym obiektywem, nawet langusta. A tak na poważnie, to zawsze marzyłem i nurkowaniu, ale jak dotąd nie spełniłem tego marzenia, ale, ze pożyję dość długo, więc wszystko przede mną:-)

    • żaden tam ze mnie autobus, ale staram się ;-). Nurkowanie jest proste, dawno już straciło nimb elitarnej przygody. Niestety: cierpi na tym przyroda. W Egipcie pełno teraz ruskich, którzy uważają, że skoro płacą to i po pijaku nurkować mogą… samo życie ;-(.

      pomijając pewne elementa, polecam nurkowanie wszystkim. Jako i polecam dobrze przygotowaną langustę… naprawdę, jest to chyba najsmaczniejsze mięso na świecie 😉

    • zjadłbyś 😉
      jakby Ci ładnie dali na talerzu, to aż by Ci się uszy trzęsły ;-). Bardzo delikatne mięso, trochę jak kurczak, ale smaczniejsze. Zresztą, coby nie było, że ja tylko gastronomicznie do langust podchodzę, to dodam jeszcze, że jest to w ogóle fascynujące stworzenie, świetnie się je obserwuje pod wodą!

    • langusty, z tego co wiem, są także na morzu śródziemnym, a więc całkiem dostępny to smakołyk ;-). Co prawda w Egipcie nigdy ich nie spotkałem (w sensie pod wodą), więc nie wiem czy występują bardziej na północy (w śródziemnym sensu stricto nie nurkowałem, jedynie w czerwonym) czy są rzadkie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: